Hoe krijg je grip op informatie in de handel en industriesector?

marco van drogenbroek
Bedrijven in de handel- en industriesector worstelen steeds vaker met informatiebeheer. Hoe zorg je ervoor dat documenten en data niet versnipperd raken over verschillende systemen? Hoe voorkom je dat compliance en beveiliging in gevaar komen? En hoe kunnen medewerkers snel de juiste informatie vinden zonder tijd te verspillen? In deze blog geven we antwoorden, kun je verwijzingen naar casestudies terugvinden en maken we duidelijk hoe we je helpen om op een veilige manier grip op informatie te krijgen.

Informatie-uitdagingen op diverse afdelingen

Elke afdeling binnen een grote organisatie loopt tegen specifieke problemen aan als het gaat om informatiebeheer. Zonder een gestructureerde aanpak kunnen documenten zoekraken, processen vertragen en belangrijke gegevens verkeerd worden opgeslagen. Hier zijn enkele veelvoorkomende knelpunten:

Supply chain & logistiek: Uitdagingen op het gebied van traceren en documenteren

De supply chain-afdeling beheert grote hoeveelheden informatie over leveranciers, voorraden en logistieke processen. Wanneer documenten zoals leveringsbonnen, inkooporders en certificaten op verschillende plekken worden opgeslagen, ontstaat er een risico op fouten, vertragingen en zelfs het kwijtraken van documenten. In de casestudy van Klinger is bijvoorbeeld terug te lezen dat het thuiswerken (destijds i.v.m. corona) de aanleiding was om beter over centralisatie van alle documenten na te gaan denken.

Kwaliteit & compliance: steeds meer regelgeving en aangescherpte veiligheidseisen

In de productie-industrie zijn kwaliteits- en compliance-eisen steeds strenger. Certificaten, testrapporten en nalevingsdocumenten moeten niet alleen correct worden opgeslagen, maar ook eenvoudig te vinden en op te vragen zijn. Fragmentatie van deze documenten leidt tot vertragingen in audits en verhoogt de kans op boetes of kwaliteitsproblemen. Maar er is nog iets. Als er niet goed nagedacht wordt over de wijze waarop informatie wordt opgeslagen, er allerlei verschillende benamingen en sub- mappen bestaan, dan wordt het kunnen terugvinden steeds complexer. Dat is onder andere terug te horen in de casestudy van Carbogen Amcis.

Sales & customer support: onvoldoende snelle toegang tot klantgegevens

Klanten zijn steeds veeleisender. Daarom zijn verkoop- en klantenserviceafdelingen afhankelijk van een snelle en accurate informatievoorziening. Wanneer contracten, prijsafspraken en klantgegevens verspreid zijn over meerdere systemen, duurt het langer om vragen te beantwoorden. Dit kan de klanttevredenheid en het vertrouwen in de organisatie negatief beïnvloeden. Hoe belangrijk het is om alle salesinformatie op basis van purchase-order te centraliseren wordt verteld in de casestudy van Barentz. Zij zijn nu in staat om klanten nog sneller de juiste antwoorden te geven.

Finance & administratie: uitdagingen op het gebied van betrouwbare facturatie en contractbeheer

Binnen finance en administratie is een overzichtelijke opslag van facturen, contracten en betalingsbewijzen essentieel. Stel je voor: een belangrijke factuur raakt zoek in een wirwar van e-mails en losse mappen, waardoor een betaling vertraagd wordt. Dit kan niet alleen zorgen voor cashflowproblemen, maar ook voor frustratie bij leveranciers. Daarnaast brengt slordig archiveren risico’s met zich mee op het gebied van compliance.

De gevolgen van inefficiënt informatiebeheer samengevat

Wanneer informatiebeheer niet efficiënt is ingericht, kunnen bedrijven tegen diverse problemen aanlopen. Zo kan de productiviteit aanzienlijk afnemen doordat medewerkers veel tijd kwijt zijn aan het zoeken naar documenten. Daarnaast brengt een gebrekkige informatievoorziening aanzienlijke compliance-risico’s met zich mee. Verkeerd opgeslagen documenten kunnen leiden tot boetes of ingrijpende audits. Ook de klanttevredenheid kan hieronder lijden; wanneer bedrijven traag reageren op klantvragen, kan hun concurrentiepositie verzwakken. Bovendien vergroot verspreide en slecht beheerde informatie de kans op beveiligingsproblemen, zoals datalekken, doordat gevoelige gegevens zich in verschillende systemen bevinden.

Onze hulp bij grip op informatie

Grip op informatie bereiken we met een cloudgebaseerd Enterprise Information Management (EIM)-systeem. Dat biedt één centrale en veilige oplossing voor alle documenten (en andere vormen van content, zoals beeld, geluid en video in diverse bestandsformaten). We laten u zien hoe datakwalificatie, cyberveiligheid en AI ingezet wordt, waarbij de juistheid van data en AI onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en geven betekenis aan uw informatie.

Werknemers, klanten maar ook auditors worden er blij van.

Roberto van den Heuvel business consultant Enterprise Information Management OneXillium
Roberto van den Heuvel

Business Consultant

+31 (0)6 4336 2248
roberto.van.den.heuvel@onexillium.nl

We zien dat je gebruik maakt van Internet Explorer

Deze browser is verouderd en wordt daarom niet meer ondersteund door de OneXillium website.

Voor de beste ervaring en veiligheid raden we aan gebruik te maken van een moderne browser, zoals: Safari, Mozilla Firefox of Google Chrome