Blik op de toekomst – hoe ziet het ideale IT-kantoor eruit?

OneXillium Johan Peereboom

Driedubbele security en VR-brillen: het IT-kantoor van de toekomst

Moderne inlog methodes, deeldevices en de metaverse: hoe ziet het ideale IT-kantoor van de toekomst eruit? Is er nog wel sprake van een kantoor? IT-expert Johan Peereboom blikt vooruit en neemt je mee. Voor jou de vraag: is jouw organisatie al een beetje gereed voor wat er gaat komen?

Het clubhuis, waar interactie centraal staat

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: volgens Johan zal het kantoor in de toekomst blijven bestaan. “Maar we gaan er wel anders mee om. Het wordt steeds meer een soort clubhuis, waar je tussen de meetings door werk uitvoert dat meer is ingericht op fysieke interactie. Wat je online mist, wil je op kantoor hebben. Denk aan het even snel schakelen, of aan het aantikken van collega’s.”

Hoe dat eruitziet volgens Johan? Kleinere meeting rooms in plaats van grote vergaderzalen, om ongestoord video calls te houden. Flexibele werkplekken waarbij je nog wel met de afdeling bij elkaar zit. “De laptop wordt dé sleutelspeler, maar behoort misschien niet meer tot één eigenaar. Je logt ergens in, op een werkplek naar keuze, en hebt meteen toegang tot alle data en gegevens.”

Johan voorspelt dat de totale hardware propositie van bedrijven zal groeien. “Om efficiënt te werken, wordt het gebruik van meerdere (deel)devices steeds belangrijker. Zo teken je bijvoorbeeld iets af met een tablet, die het direct op de juiste plek opslaat.”

Nieuwe wensen, steeds meer verschillende devices en zwaardere software. Bij Device as a Service (DaaS) kijken we na drie jaar of de hardware nog voldoet. Zo niet, dan voeren we veranderingen door. Door de relatief korte looptijd zit je als bedrijf in het kielzog van de technologische ontwikkelingen.

Kantoor van de toekomst en hybride werken

De hybride medewerker is allang een begrip. Denk aan thuiswerken en op kantoor, waarbij de werktijden steeds meer vervagen. De thuiswerkplek staat volgens Johan zeker nog in de kinderschoenen. “Er gaat erg veel veranderen. Op ergonomisch gebied – de arbodienst is daar op kantoor veel scherper op – maar zeker qua (hardware) security. We hebben nu een simpele oplossing: hier is je laptop, succes met thuiswerken. Op kantoor houden we veel rekening met security, thuis is daar minder grip op.”

“Multifactorauthenticatie wordt snel groot. Hiermee heb je niet één wachtwoord nodig, maar geef je bijvoorbeeld antwoord op twee of drie persoonlijke vragen voordat je toegang krijgt. Een ander aspect is dat een huis doorgaans inbraak gevoeliger is dan een kantoorpand. Ook is de wifi-omgeving vaak kwetsbaarder. In de toekomst nemen de eisen voor thuiswerken waarschijnlijk toe.”

Veel thuis werken?
Ontvang Device as a Service
advies van IT-expert.
Zij ondersteunen je bij de
inrichting van de werkomgeving.

Iets-verder-van-je-bed-show

Hoe verder we kijken naar het kantoor in de toekomst, hoe lastiger het voorspellen is voor Pim. Meer en meer data, van 4G naar 5G of zelfs 6G. “Misschien heb je een werkplek in de Metaverse, een netwerk van aan elkaar gekoppelde virtuele 3D-ruimtes. Zo lijkt het alsof je op het kantoor zit, terwijl je aan de andere kant van de wereld zit met je VR-bril op.”

Vergaderen met hologrammen aan tafel, zodat je de mimiek en de beweging op afstand toch kunt zien. Of Augmented Reality: je ziet je beeldscherm en toetsenbord voor je, maar ze zijn er fysiek niet. “Je hele werkplek, alles wat je nodig hebt, in één bril. Het is moeilijk om te voorspellen waar we naartoe gaan in de toekomst. Wat wel helder is: de ervaring en de kwaliteit van de interactie worden steeds belangrijker en daar zal de IT-hardware ook steeds meer op toegespitst worden.”

Laat DaaS jouw ideale kantoor inrichten.

Johan Peerebom

Sales Director

Snel delen

Twitter
LinkedIn
WhatsApp

We zien dat je gebruik maakt van Internet Explorer

Deze browser is verouderd en wordt daarom niet meer ondersteund door de OneXillium website.

Voor de beste ervaring en veiligheid raden we aan gebruik te maken van een moderne browser, zoals: Safari, Mozilla Firefox of Google Chrome