Weet je nog…of ben je het later allemaal vergeten?

Dit gaat over iets waar je niet elke dag bij stilstaat. Wel vind ik het een interessant en inspirerend onderwerp, zowel voor mensen als organisaties, om je eens verder in te verdiepen. Het heeft namelijk met generatieverschillen te maken, waardoor we elkaar soms niet begrijpen. Het gaat over informatiedragers uit het verleden die vanzelfsprekend waren, maar plotseling door een disruptieve technologie niet meer bestonden… 

Ken je deze nog? 

Geef kinderen een Sony Walkman uit de jaren 80 van de vorige eeuw. Nee, het is geen mobiele telefoon en ook geen walkie talkie. Ze hebben geen idee wat het is. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor een floppy disk of videoband. Nog een voorbeeld: wie in de jaren 90 teksten moest verwerken gebruikte ’s werelds populairste tekstverwerker genaamd WordPerfect. Het was de eerste digitale voorloper van datgene wat we nu dagelijks met Microsoft Word doen. De generatie van nu kan zich er niets bij voorstellen.  

Toch hebben al deze technologieën iets met elkaar gemeen; het zijn dragers van informatie. Daarom is ons advies om er vaker bij stil te staan. Alleen al vanwege wet- en regelgeving is het soms verplicht om informatie langdurig te bewaren. Dan moet je het wel in de toekomst kunnen inzien. 

Informatie overdragen aan generaties is uitdagend 

Toen jaren geleden WordPerfect bestanden getransformeerd moesten worden naar Microsoft Word, ontstonden er blokjes. Niets was meer leesbaar, integratie bestond nog nauwelijks. Zolang je nog een oud WordPerfect apparaat had staan kon je nog overtypen. Informatie overdragen wordt echter in de toekomst nog uitdagender.  

Door steeds sneller voortschrijdende technologie zullen informatiedragers ongetwijfeld sneller veranderen. Neem nu Adobe. Ze voeren regelmatig updates uit waardoor oudere Pdf-bestanden plotseling niet meer geopend kunnen worden. En moet je oude (legacy) systemen in de lucht houden om jaren later informatie in te kunnen zien en historisch materiaal aan toekomstige generaties over te dragen? Wij denken van niet, want dat is kostbaar en bovendien minder veilig als er voor deze verouderde systemen geen software updates meer uitgebracht worden. 

Weet je nog… 

Dat maak je ook toekomstig mogelijk door alle informatie van verschillende informatiedragers in een slim archiefformaat op te slaan. Hoe dat in z’n werk gaat, dat leggen we graag eens uit. Desgewenst bieden we het ook als Managed Services aan. Zodat de groeiende berg aan data ook jaren later nog steeds kan worden ingezien waardoor nieuwe generaties ervan kunnen leren. 

Meer weten over Managed Services?

Marco van Drogenbroek

Business Consultant

Snel delen

Twitter
LinkedIn
WhatsApp

We zien dat je gebruik maakt van Internet Explorer

Deze browser is verouderd en wordt daarom niet meer ondersteund door de OneXillium website.

Voor de beste ervaring en veiligheid raden we aan gebruik te maken van een moderne browser, zoals: Safari, Mozilla Firefox of Google Chrome