Een verhaal over NFT’s en andere eigendommen…

Er is veel te doen rondom NFT’s. De een vindt dat het een risico voor onze planeet is en de ander ziet het als enorme kans om er rijker van te worden. Of NFT’s goed of slecht zijn, daar gaat dit verhaal niet over. Wel over het feit dat we als mens graag aan anderen willen aantonen dat we ergens de eigenaar van zijn. En dat heeft zo z’n redenen…

Wat is een NFT?

NFT betekent Non Fungabile Token. Het tegenovergestelde ‘fungibel’ betekent dat iets inwisselbaar is en identiek is aan het andere. Denk daarbij aan geld, maar ook aan Bitcoins. Een NFT is een digitaal item wat uniek is en NFT’s worden tegenwoordig massaal aan digitale items gekoppeld. Dat in NFT’s veel geld omgaat bewijst een CryptoPunks NFT die begin dit jaar verkocht werd voor 23,7 miljoen dollar. Een duur plaatje, waarbij veel mensen ‘De Nachtwacht van Rembrandt’ waarschijnlijk aantrekkelijker zullen vinden. Omdat het eigendom via een blockchain wordt bijgehouden kun je aantonen dat jij de eigenaar bent! Maar dat vastleggen van eigendom doen we toch al jaren?

Ongewenste duplicaten stimuleren het vastleggen van eigendomsrechten

Het zijn duplicaten of ‘kopieën’ die het vastleggen van eigendomsrechten stimuleren. Ze maken het namelijk mogelijk om iets te vervalsen. Vervalsing is helaas zo oud als de mensheid, alleen gebeurt het tegenwoordig vooral digitaal. In een creatief beroep gebeurt het bijvoorbeeld vaak genoeg dat er online iemand vandoor gaat met jouw ideeën of teksten. Daarom is het goed dat er tegenwoordig blockchain technologie bestaat om kroonjuwelen, eigendommen en ideeën te beschermen.

Aantonen dat een document jouw eigendom is

De digitale wereld kent nog andere risico’s. Zo kan een cybercrimineel die in het bezit is van een plaatje (.jpeg) van jouw handtekening het eenvoudig onder een nep-contract plakken. Je zult dan in de rechtbank moeten kunnen aantonen dat je deze handtekening nooit gezet hebt.

Met het aantoonbaar maken van de echtheid van documenten helpen we graag. Onder andere door bij het zetten van handtekeningen extra digitale informatie of tags toe te voegen. Dat kan bijvoorbeeld een code zijn die je eerst moet gebruiken om een document te kunnen wijzigen, het tijdstip van ondertekenen of zelfs een controlerende instantie zijn die de echtheid verifieerd.

Succes met eigenaar zijn!

roberto_van_den_heuvel_onexillium

Meer weten over informatiebeveiliging?

Roberto van den Heuvel

Business Consultant

Snel delen

Twitter
LinkedIn
WhatsApp

We zien dat je gebruik maakt van Internet Explorer

Deze browser is verouderd en wordt daarom niet meer ondersteund door de OneXillium website.

Voor de beste ervaring en veiligheid raden we aan gebruik te maken van een moderne browser, zoals: Safari, Mozilla Firefox of Google Chrome